Logo Jeanne
Menu

Grafisch ontwerp boekomslagen

ontwerp boekomslag Coutinho • Jeanne Melchels
ontwerp boekomslagen Coutinho • Jeanne Melchels
ontwerp boekomslagen Coutinho • Jeanne Melchels
ontwerp boekomslagen Coutinho • Jeanne Melchels

Uitgeverij Coutinho

Uitgeverij Coutinho in Bussum realiseert educatieve uitgaven voor het HBO, WO en volwassenenonderwijs.

Voor Coutinho mag ik regelmatig het grafisch ontwerp van een boekomslag verzorgen.

Als input voor zo’n ontwerp ontvang ik de titel (en soms ondertitel) en een korte beschrijving waarin staat waar het boek over gaat en voor welke studierichting het bedoeld is. Soms heeft de uitgever (of de auteur) al een uitgesproken wens voor een bepaald coverbeeld of juist een typografisch omslag. Soms is er volledige creatieve vrijheid.

Met deze input ga ik aan de slag met het ontwerp van 2 à 3 voorstellen. Hierbij is het van belang dat de cover ook op klein formaat duidelijk én aantrekkelijk is. De meeste boeken worden immers online in een webshop gekocht, waarbij een afbeelding van het omslag ook op ‘postzegelformaat’ de aandacht moet trekken. Ook houd ik er rekening mee dat het omslagontwerp onderscheidend is van concurerende titels.

Uit de voorstellen wordt een keuze gemaakt door de uitgever, auteurs en marketingafdeling. Natuurlijk is hierbij ruimte voor aanpassingen, zodat alle partijen achter het eindresultaat staan.

Het resultaat is een serie unieke omslagen (inmiddels meer dan 50) die toch ook direct herkenbaar zijn als typisch Coutinho.