Logo Jeanne
Menu

infographics

 

Wil je een infographic laten maken?

Complexe info in een eenvoudig visueel verhaal

Wil je een complex onderwerp samenvatten in een aantrekkelijk en begrijpelijk visueel verhaal? Of wil je een ingewikkeld proces zo makkelijk mogelijk uitleggen? Een infographic is een effectieve en efficiënte manier om je complexe info te delen. Door je verhaal te visualiseren als infographic komt de informatie makkelijker over én blijft deze beter hangen bij je doelgroep.

Infographics

Een infographic is een voornamelijk visuele weergave van complexe informatie met een duidelijk verhaal. Een goede infographic heeft geen verdere toelichting nodig. Een pakkende story, met een kop en een staart, helpt de lezer/kijker door de infographic heen én leidt tot een conclusie.

Een infographic heeft dan ook een duidelijk communicatiedoel zoals:

 • delen van informatie
 • uitleggen van een proces of werkwijze
 • stimuleren van gedragsverandering

Er zijn verschillende soorten infographics zoals:

 • statistische infographic (laat gegevens zien uit wetenschappelijk onderzoek)
 • informatieve infographic (legt een complex onderwerp uit)
 • proces infographic of routekaart (geeft de stappen in een proces weer)
 • geografische infographic (met gegevens op verschillende locaties)
 • tijdlijn infographic (met een stukje geschiedenis)

Al deze infographics kunnen worden uitgewerkt als statische infographic (afbeelding, poster of banner), dynamische infographic (website) of als explanimation (animatie filmpje).

Jeanne Design • infographic laten maken

Datavisualisaties

Een datavisualisatie bestaat uit data die beeldend is gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een cirkeldiagram, staafdiagram of grafiek. Data die visueel is gemaakt, is veel toegankelijker dan ruwe data zoals een lijst met getallen. Een datavisualisatie heeft in tegenstelling tot een infographic géén vooropgezet verhaal, maar laat de lezer/kijker zelf conclusies trekken.

Natuurlijk kan een datavisualisatie wel één van de onderdelen zijn van een infographic. Met name bij een statistische infographic met informatie uit wetenschappelijk onderzoek zien we vaak datavisualisaties terug.

Jeanne Design • datavisualisatie laten maken

Praatplaat

Een praatplaat is een visual die je helpt om een gesprek aan te gaan. Een mooi voorbeeld van een praatplaat is een ouderwetse schoolposter met een dwarsdoorsnede van een sloot of een historisch tafereel. Zo'n poster was een kapstok voor de docent om een verhaal bij te vertellen. Op een praatplaat staat dan ook weinig of geen tekst.

Een praatplaat is niet alleen in handig in het klaslokaal, maar ook binnen het bedrijfsleven of overheid. Een praatplaat helpt je bijvoorbeeld om een visie of strategische koers uit te leggen. Daarnaast kun je een praatplaat inzetten als gesprekshulp om te vertellen wat je expertise inhoud (bijvoorbeeld wat je als facilitair manager voor een organisatie kunt betekenen).

Jeanne Design • praatplaat laten maken

Benieuwd hoe ik jouw complexe verhaal kan visualiseren?

Jeanne Design is gespecialiseerd in informatieve visuele communicatie en ontwerpt/illustreert infographics, datavisualisaties, praatplaten, dwarsdoorsnedes, routekaarten...

Een goede infographic maken is een vak apart. Er komt namelijk meer bij kijken dan alleen een het maken van een aantrekkelijk visual. Dat betekent dat we eerst aan de slag gaan met het volgende:

 • wat is je basis: beschik je over betrouwbare data/gegevens?
 • wat is het doel van je infographic: kennis delen? uitleggen hoe iets werkt? overtuigen tot gedragsverandering?
 • wie is je doelgroep: wat spreekt hen aan?
 • wat is je verhaal: wat is je kernboodschap en hoe neem je de lezer mee?
 • hoe wordt de infographic gebruikt/verspreid?

Pas als we deze vragen helder kunnen beantwoorden, start ik met het ontwerp- en illustratieproces.

Het ontwerpproces van een infographic of praatplaat start met een wireframe voor het informatieve gedeelte en een (potlood)schets voor het illustratieve gedeelte. Hierdoor kun jij als opdrachtgever al in een vroeg stadium meekijken of de infographic goed het gewenste onderwerp gaat communiceren. Na feedback op deze schetsfase volgt een uitgewerkte versie. Ook dan zijn er nog correcties mogelijk. Zo komen we altijd tot een resultaat dat helemaal naar wens is en doelgericht communiceert.

Let's visualize your story!

Wil je een infographic of praatplaat laten ontwerpen en illustreren?
Download hier een portfolio met infographic voorbeelden

Sparren over de mogelijkheden of direct een offerte aanvragen?
Bel 06 28 64 53 02 of mail voor een afspraak.