Wil je een taai onderwerp samenvatten in een aantrekkelijke en begrijpelijke visual? Of wil je een ingewikkeld proces zo makkelijk mogelijk uitleggen? Een infographic is een super effectieve en efficiënte manier om je complexe info te delen. Een infographic maakt slim gebruik van boeiend beeld (stopkracht!) en vat de informatie samen in hapklare brokken.
Door je verhaal te visualiseren als infographic komt de informatie makkelijker over én blijft deze beter hangen bij je doelgroep. Ons brein verwerkt visuele informatie namelijk veel sneller dan een geschreven tekst. Daarnaast herinneren we ons gemiddeld 80% van info die gecombineerd is met sterk beeld na een paar dagen. Van alléén tekst herinneren we ons nog maar 20%...
Een infographic is een voornamelijk visuele weergave van complexe informatie met een duidelijk verhaal. Een infographic heeft een kop, midden en staart die de lezer/kijker door de infographic heen helpen en tot een conclusie leiden. Een infographic heeft dan ook een duidelijk communicatiedoel zoals:
Een datavisualisatie of data-dashboard bestaat uit data die beeldend is gemaakt met bijvoorbeeld grafieken en tabellen. Een datavisualisatie heeft in tegenstelling tot een infographic géén vooropgezet verhaal, maar laat de lezer/kijker zelf conclusies trekken.
Een mooi voorbeeld van een praatplaat is een ouderwetse schoolposter met een dwarsdoorsnede van een sloot of een historisch tafereel. Op een praatplaat staat geen (of heel weing) tekst. Het is een kapstok om een verhaal bij te vertellen. Niet alleen in handig in het klaslokaal, maar ook héél bruikbaar voor bijvoorbeeld een strategische koers in het bedrijfsleven.
Jeanne design is gespecialiseerd in visuele communicatie en ontwerpt/illustreert infographics, datavisualisaties, praatplaten, dwarsdoorsnedes...
Een goede infographic maken is een vak apart. Er komt namelijk meer bij kijken dan alleen een het maken van een aantrekkelijk visual. Dat betekent dat we eerst aan de slag gaan met het volgende:
Pas als we deze vragen helder kunnen beantwoorden, start ik met het ontwerp- en illustratieproces.
Het ontwerpproces start met een (potlood)schets waarop jij als opdrachtgever feedback kunt geven zodat je al in een vroeg stadium kunt meekijken of de infographic goed het gewenste onderwerp communiceert. Na feedback op de schetsfase volgt een uitgewerkte versie. Ook dan zijn er nog correcties mogelijk. Zo komen we altijd tot een resultaat dat helemaal naar wens is en doelgericht communiceert.